ES LLANÇA L’ASSEMBLEA CIUTADANA PEL CLIMA DE MALLORCA 

S'envien 10.000 cartes per a seleccionar a les persones que hi participaran per a elaborar propostes davant la crisi climàtica.

Pau de Vílchez Moragues, professor de Dret Internacional Públic i subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCCI)  i Neus Ramis, facilitadora de processos grupals, són membres del grup que coordina l’Assemblea

Com hem d’afrontar el canvi climàtic des de Mallorca? Aquesta és la pregunta que s’ha llançat per carta a més de 10.000 persones de l’illa. Totes són possibles candidates a participar de l’Assemblea Ciutadana pel clima de Mallorca. D’aquestes 10.000 persones, 60 serán les elegides per a poder participar en les diferentes sessions que es duran a terme entre els mesos de novembre i febrer a Mallorca. La selecció es farà sota els criteris següents:  gènere, nivell de renda, nivell educatiu, distribució territorial i edat. A més es promourà la participació de gent jove, a partir de 16 anys, ja que són les generacions joves i les futures les que seran especialment afectades per la crisi climàtica. Aquesta selecció es farà amb el suport de l’entitat europea Sortition Foundation. 

L’Assemblea consta de 5 sessions que es duran a terme els següents dies: 19 de novembre, 3 de desembre, 14 de gener, 28 de gener i 18 de febrer de 10 a 18 hores. Al llarg d’aquests mesos, les 60 persones seleccionades cercaran i debatran solucions a la següent pregunta: què necessitam fer a Mallorca abans de 2030 per afrontar l’emergència climàtica de forma efectiva i socialment justa?.

Segons el professor Pau de Vílchez Moragues, aquesta és una fita història per a Mallorca. “Es tracta d’una experiència pionera que a Espanya s’ha fet a nivell nacional però mai a nivell regional. Tenim exemples semblats a França, Irlanda i Gran Bretanya. “L’Assemblea ciutadana per al clima de Mallorca servirà per per  apropar la crisi climàtica a la ciutadania,  per saber què implica i, sobre tot, per trobar plegats les solucions a aquesta amenaça” ha afegit de Vílchez.

Durant 5 mesos, aquest equip de 60 persones rebran informacions de científiques i cientifics qualificats i també les posicions dels actors socials de les Illes Balears (empresaris, sindicats, societat civil, etc). El grup estarà acompanyat d’un equip de facilitadors i facilitadores que garantiran que els debats seran fructífers, respectuosos i que les propostes que es facin seran útils i serviran per a avançar a Mallorca en la lluita contra el canvi climàtic. “El canvi climàtic és aquí i ha arribat per a canviar la manera com feim les coses” ha afirmat Pau de Vílchez. 

Avui s’ha fet la presentació de l’Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca davant els mitjans de comunicació. El lloc elegit ha estat els jardins de s’Hort del Rei. L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca és una iniciativa d’un grup de la Universitat de les Illes Balears i compta amb el suport del Govern de les Illes Balears i del Consell de Mallorca. 

D’esquerra a dreta: el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir Gual; la Consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears,  Mercedes Garrido; ; Pau de Vílchez Moragues; Neus Ramis; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha i  la Vicepresidenta i Consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot

Comparteix a les xarxes