L’ASSEMBLEA CIUTADANA PEL CLIMA DE MALLORCA aprova limitar l’entrada de persones i vehicles a l’illa

S'han aprovat 56 propostes: 32 amb més del 90% de suport per part dels participants

El Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca s’han compromès a complir les iniciatives amb un suport igual o superior al 90%

Aquest dissabte 18 de febrer s’ha celebrat la darrera de les cinc sessions que conformen l’Assemblea Ciutadana del Clima de Mallorca. Una jornada on els participants han valorat i votat les propostes que han sorgit al llarg de tot el procés per afrontar l’emergència climàtica a Mallorca de manera efectiva i socialment justa. 

La jornada d’avui, celebrada a Calvià, ha començat amb les intervencions de la Consellera de Presidència del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido i del Conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan. “Sigau valents amb les propostes que nosaltres ens hem compromès a aplicar-les”, ha encoratjat Garrido als assembleistes. “Hi ha un compromís molt clar per part de les institucions que aquelles propostes que surtin aprovades per amplia majoria fer una full de ruta i fer que surtin endavant” ha afegit el conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan.

S’han aprovat 56 propostes32 amb més del 90% de suport per part dels participants. Això significa que, tant el Govern com el Consell ténen el compromís de posar-les en marxa. Entre les propostes que han obtengut aquest consens es troben les relacionades amb la limitació de l’entrada de visitants i vehicles a Mallorca,  la limitació de creuers (amb una legislació encara més restrictiva que l’actual) o, potenciar el transport públic limitant l´ús del privat. La resta de propostes està previst que es puguin presentar el 27 de febrer a la Universitat de les illes Balears


Les 60 persones que han participat a l’Assemblea Ciutadana del Clima de Mallorca ha cercat i debatut solucions durant 4 mesos a la següent pregunta: què necessitam fer a Mallorca abans de 2030 per afrontar l’emergència climàtica de forma efectiva i socialment justa?. Les 5 sessions s’han celebrat, de novembre a febrer, a PalmaInca, Pollença, Sineu i Calvià. El contingut de les seves reflexions i debats, s’ha mantingut confidencial durant tot el procès fins avui.  El grup ha estat acompanyat durant tot el procés per un equip de facilitadors i facilitadores que ha vetllat perquè l’espai sigui segur, amable, garantir  debats fructífers, respectuosos i que les propostes  siguin útils i serveixin per a avançar  en la lluita contra el canvi climàtic a Mallorca.

La selecció de les 60 persones que han participat s’ha fet sota els criteris d’edat, sexe, muncipi, nivell d’estudis i nivell de renda. Es varen enviar 10.000 cartes aleatòries convidant a la ciutadania a participar-hi. El procés final de selecció es va fer amb el suport de l’entitat europea Sortition FoundationAra, els participants han decidit, per unanimitat, constituïr-se en associació per tal de poder fer un seguiment de la posada en pràctica de les propostes per part de les institucions. 

A més, tant el Govern de les Illes Balears com el Consell de Mallorca,  valoraran totes i cadascuna de les propostes finals que han sortit i donaran una explicació motivada en un marge temporal concret sobre aquelles que decideixin no dur-se a terme. A banda, es traslladaran a la resta d’institucions aquelles propostes de l’Assemblea que no siguin de l’àmbit competencial del Govern Balear i el Consell de Mallorca. 


L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca està coordinada per un grup de la Universitat de les ILLES BALEARS. Està previst que es celebrin altres assembles ciutadanes pel clima a Menorca i a Eivissa i Formentera. 

Declaracions de la Consellera de Presidència del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido
Declaracions del Conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan

Comparteix a les xarxes